2012. november 20., kedd

Fogyatékosokat foglalkoztató cégek és a média

slideshare: disability-employment-social-media

Erre a prezentációra szeretnék reagálni, de előtte röviden leírom, miről is szól.
A fogyatékosokat alkalmazó cégeket buzdítja arra, hogy ők is legyenek jelen a különböző közösségi portálokon, és biztatja a fogyatékos embereket alkalmazó cégeket arra, hogy bízzanak alkalmazottaikban, engedjék, bátorítsák őket is a közösségi oldalakon, médiumokon való aktivitásra. Ezt különböző statisztikákkal támasztja alá, hogy milyen sok cég képviselteti magát online, a fogyatékos emberek ugyanúgy aktívak online, mint nem fogyatékos társaik stb.

Nekem egy kissé túl általános ez a prezentáció... Oké, van benne egy-két statisztika, de lényegi mondanivalója tényleg abban merül ki, hogy "legyél minél aktívabb a közösségi oldalakon (minél többön), mert az "húdejó" lesz a cégnek". Ha én fogyatékos embereket alkalmazó cég lennék, és eddig se voltam aktív a közösségi oldalakon, akkor ez a prezentáció nem győzött volna meg. Ezt úgy tudnám érzékeltetni, mint mikor valakit, aki még nincs fent facebookon, rá akarnak beszélni, hogy regisztráljon, mert "mindenki fent van". Ez az érv pedig egyáltalán nem meggyőző (ugye Luca és Eszter?!? :D).
Számomra sokkal hatásosabb lett volna a prezentáció, ha legalább egy-két példát bemutat. Ha láthattam volna, hogy azok a cégek, akik több közösségi portálon is képviseltetik magukat - és persze fogyatékos embereket alkalmaznak -, pl. milyen oldalakon vannak fenn, milyen tartalommal, nekik mi a véleményük erről a témáról, miért vannak itt és ott jelen stb.
Avagy a kérdés megközelíthető a "másik oldalról" is. Hogyan vélekednek a fogyatékos munkavállalók erről a kérdésről? Igaz, itt megjelent egy nem-beszélő autista nő facebook profilja és véleménye, de szerintem ennél konkrétabban, kevésbé általánosan is előkerülhetne a téma.

Összességében figyelemfelkeltésre teljesen jó volt a prezentáció. Lényegre törő, sok képpel, ábrával illusztrálva, szellősen elhelyezve, nagyon esztétikus, könnyen áttekinthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése