2012. november 11., vasárnap

Látássérült személyek számára készült eszközök

Az eredeti terv szerint képzeletbeli kis osztályunkban integráltan látássérült személy is tanul, a héten az óránkon ezzel a témával is foglalkoztunk.
Röviden ismertetném, hogy milyen eszközöket említettünk meg és szeretném felhívni a figyelmet a Vakok Általános Iskolájára.
Szoftverek:
- JAWS for Windows képernyőolvasó szoftver
- Magic for Windows képernyőnagyító szoftver
- Focus Braille - kijelző


- OCR karakterfelismerő szoftverek
Eszközök:
- OPAL hordozható videónagyító
- TOPAZ asztali olvasótévé
- lapolvasó
Speciális taneszközöket gyárt a Vakok Általános Iskolájának tanszerkészítő műhelye, és Módszertani Központjából kölcsönözhetők is.
- Az iskola nyomdája a pontírásos könyveket ma már számítógéppel készíti, amihez Braille nyomtató csatlakozik. Az itt készült tankönyveket és szépirodalmi műveket, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Braille-könyvtárából lehet kölcsönözni.
- Ezenkívül irodalmi művek hangzó formátumban is elérhetők, a Szövetség Hangos Könyvtárából lehet kölcsönözni, illetve a Módszertani Intézmény segítségével a tanulók megkaphatják azokat CD-n, digitális formátumban is. Középiskolás gyermekek esetében legcélszerűbb a digitális ismerethordozók használata, amelyek megkönnyítik nem csupán a tanuló, de a szülők, pedagógusok munkáját is.

}
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése