2012. november 25., vasárnap

Lapról hangra oldal

A mai keresgélésem során találtam egy cikket a Lapról hangra oldalról, az "Informatika a Látássérültekért" Alapítvány honlapján. Ez az oldal egy új kezdeményezés, melynek lényege tulajdonképpen az, hogy látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak, vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az oldalon mind az önkénteseknek, mind a látássérült személyeknek regisztrálni kell ahhoz, hogy használni tudják.
Alapvetően én ezt egy érdekes és jó kezdeményezésnek tartom, bár bevallom elgondolkodtatott, hogy vajon miért van az, hogy idézem a cikkből: "különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével". Igazából az jutott eszembe, hogy ez kár...hiszen el tudom képzelni, hogy vannak például olyan diszlexiás, meg mindenféle olvasási nehézségekkel, zavarokkal küzdő emberek, akiknek ez szintén a hasznára lehetne. De így nem lehet.
Érdekes lehetne például ezt az oldalt továbbfejleszteni akár tanulásban akadályozott gyermekek számára is, akik nagyon nehezen küzdenek meg a kötelezőolvasmányokkal, és sokszor csak hangos könyvek formájában képesek azokkal megismerkedni. Számukra is lehetne egy ilyesmi oldalt létrehozni, amin a korosztályuknak megfelelő tartalmakat olvassák fel számukra. Mert így tudnának tájékozódni a világ dolgaiban, amit amúgy valószínűleg nem tennének meg azok, akiknek kínszenvedést jelent az olvasás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése