2012. december 1., szombat

Szenvedélyek és mániák - Internet

November 26-án este a Spektrumon megnéztem egy műsort, melynek címe Szenvedélyek és mániák, és Kínában mutatta be az internet függőséget.
Szeretnék pár érdekességet kiemelni a műsorból, hogy bemutathassam milyen veszélyeket rejt digitális bennszülöttnek lenni.
A műsorban az egyik szakértő kiemelte annak a jelentőségét, hogy a kínai családmodell szabályozás eredményeként, a 80' születésű fiatalok egykék és így sokkal nagyobb jelentőséget kap életükben a kortárs kapcsolatok kiépítése, ennek közkedvelt helyszíne az internet.
A műsor elején egy internetkávézóba kaptunk betekintést. Magyaroroszágon én e szóösszetétel hallatán egy kis helyet képzelek el, barátságosan berendezve és számítógépekkel túlzsúfolva.
Kínában a megismert internetkávézó hatalmas, számomra a kialakítása egy lasvegasi nyerőgépekkel telezsúfolt casinóhoz hasonlított. Óriási termek, sorokban elhelyezett rengeteg számítógép, kényelmes székekkel és ami még megdöbbentőbb, hogy vasárnap reggel 9 órakor is zsúfolásig tele.
A tulajdonos elmondja, hogy 50 000 regisztrált tagja van a helynek. Csak 18 év feletti felnőttek regisztrálhatnak. Szerinte függőnek az tekinthető, aki napi 4 órát tölt a számítógép előtt, és aki a gép használatának abbahagyása után feszültséget érez.
Arra is választ kaptunk, hogy miért vannak ennyien már reggel órák óta a kávézóban, mert az éjszakai internet olcsóbb.
A műsor két alkalmazás típust emelt ki, ami miatt sok időt töltenek a kínaiak az internet előtt.
A számítógépes játékok alkotják az egyik csoportot. Ezekről nem írnék különösebben részletesen, de nagyon érdekes volt számomra, hogy kínában sokan vannak akik a játszást, mint foglalkozást űzik, akár 20 órában naponta. Ahogy előrébb jutnak a játékokban, pl. a WOW-ban, dolgokat, személyeket adnak el vagy csak segítik másokat a játékban, főleg nyugateurópai és amerikai embereket, ez egy hatalmas business.
A másik kínai specialitás a welbo volt, ami a twitter és a facebook keverékének tekinthető. Az emberek mikroblogokat készítenek. Egy sok ismerőssel rendelkező, híres welbo-s lány, a következő három előnyös tulajdonságát emelte ki: bárki híres lehet, nagy szabadságot ad az önkifejezésre és azt mondhatok, amit akarok.
A műsor számunkra pedagógiailag érdekes része, hogy Kínában már működnek internetfüggőket rehabilitáló központok. Sajnos elég rossz hírük van, mert több ilyen illegálisan létrehozott központ is működik, ahol drasztikus módszerekkel "nevelnek", mely halálos áldozatot is kívánt már.
Az adásban egy önkormányzat által fiatalok számára fenntartott intézményt láthattunk. Az intézményben tilos mobiltelefont és számítógépet használni. Az igazgató elmondta, hogy az elmúlt években 12 olyan eset történt, amikor fiatalok, saját szüleiket bántalmazták, mert azok valamilyen módon megakadályozták internethasználatukat. Elmondta, hogy intézményükbe került már olyan fiatal, aki 80 kilogrammról 45-re fogyott, mert már az evés miatt sem szakította meg a játékot és volt olyan is aki hónapok óta nem tisztálkodott.
Az intézménybe kerülő (főleg fiúk) nem hajlandóak már suliba járni, az élet értelmetlen számukra. Ebben az intézményben 3 hónapot töltenek, különböző terápiás foglalkozáson vesznek részt, sportolnak - szigorú napirend szerint és egyáltalán nem léphetnek kapcsolatba a külvilággal.
Az olvasottak után, mennyire értenétek egyet a műsorban elhangzott kifejezéssel:
Az intenet elektronikus heroin!?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése