2012. október 12., péntek

IKT eszközök, és áraik, avagy a dolgok árnyoldala

Már régóta nagyon foglalkoztatta a csoportunkat az, hogy vajon az általunk már megismert eszközök nagyságrendileg mennyibe kerülhetnek. Eddig egyébként még nem sok eszközt ismertünk meg, de a héten azt beszéltük meg, hogy mindenki gyűjtöget mindenfélét, ami a projektünkhöz kapcsolódhat.
Ahogy ezt a keresgélést folytattam, igyekeztem az árakról is találni némi információt. Így akadtam rá egy nagyon érdekes holnapra:  http://www.promethean.hu/rolunk.htm. Ez a honlap a Promethean cég honlapja, amiről azt tudhattam meg, hogy a világ jelenleg egyetlen olyan gyártó cége, amely termékeinek tervezése és gyártása során kizárólagosan az oktatásra koncentrál. Hozzá kell tennem, hogy nem volt ez mindig így. 2008-ban döntött úgy a cég, hogy megszünteti az üzleti szféra számára kínált termékkörét. Azért tartották ezt fontosnak, mert így minden energiájukat abba fektethetik, hogy pedagógusok hatékony közreműködésével tényleg olyan IKT eszközöket tudjanak gyártani, amelyek az oktatásban jól hasznosíthatók. Az volt ugyanis a tapasztalatuk, hogy nagyon sok cég gyártott korábban (és most is) olyan eszközöket, termékeket, amiket az oktatásban való használatra szántak, ám ezek mégsem feleltek meg ezeknek a céloknak, ami azért lehetséges, mert nagy valószínűséggel ezek a cégek egyáltalán nem voltak tisztába az oktatás reális körülményeivel, és ezért az igényeivel sem. Mindenesetre nagyon jó, hogy most már legalább egy olyan cég van, akik nemcsak ráébredtek erre, hanem vállalták azt a kihívást, hogy feltérképezik ezeket az igényeket, és a termékeikkel megpróbálnak ezeknek megfelelni. Ahogy a honlapjukat nézegettem, ráleltem néhány számomra eddig ismeretlen eszközre. Jöjjön most ezeknek az eszközöknek a rövid bemutatása a honlapon találtak szerint.
  • ActivTable

    Activslate Az ActivTable a kiscsoportos kollaboráció és készségfejlesztés forradalmi eszköze. Méreteiből adódóan könnyen mobilizálható, kialakításának köszönhetően egyszerűen köré szervezhetünk egy 4 vagy akár 6 fős csoportot. Multitouch funkciója lehetőséget biztosít 6 pár kéz együttes feladatvégzésére. A gyerekek az asztal körül állhatnak, ülhetnek, akár kerekes székkel is be lehet kapcsolódni az asztalon történő csoportmunkába.
    Feladatok összeállításához használhatja az ActivTable, óvodás és kisiskolás korosztály számára összeállított feladatbankját, a beépített billentyűzetet, a matematikai eszközkészletet, a web-böngészőt, és számos egyéb alkalmazást.
  • ActiView

    Activslate Jelenítsen meg egy időben az egész osztály számára tárgyakat, képeket, szöveges dokumentumokat vagy a rajtuk végzett munkát az ActiView dokumentumkamerával. A mozgatható lencse alá helyezett objektum képét bármilyen felületre kivetítheti. Az objektum alakítása közben valós időben az egész osztály láthatja a folyamatot. A kamera előtt végzett munkáról készíthet pillanatképeket vagy rögzítheti mozgóképen.
    Az ActivInspire szoftver segítségével az ActiView összes funkcióját irányíthatja egy helyről. A szoftverben azonnal megjelenő képek egyszerűen elláthatók kiegészítésekkel, jegyzetekkel.
  • ActivTablet

    Activtablet A holnapi óra csak annyira lesz jó, amennyire ma felkészülünk rá. A Promethean kínálta ActivTablet-nek köszönhetően bárhol könnyedén felkészülhetünk a következő órára.
    Az ActivTablet közvetlenül rádugható a számítógép USB kimenetére, így biztosítja a legnagyobb mértékű hordozhatóságot. A vezeték nélküli toll pedig szimulálja a kölcsönhatást az ActivBoard és használója között akkor is, ha a közelében sem járunk. Eljött az idő, amikor az osztályterem falain kívül kell gondolkodnunk (és elkészíteni a dinamikus tanórák vázlatát).
  • ActivSlate

    ActivslateA mozgás az interaktív tanítás természetes velejárója. Tanóráit mozgékonnyá teheti az ActivSlate segítségével. Ez a mi vezeték nélküli, a rendszerrel teljesen egybeépített mini táblánk, amely megszabadítja a tanárt a katedrától és lehetővé teszi, hogy tanítás alatt akárhol tartózkodjon az osztályban.
    Az ActivSlate olyan mint egy palatábla, az irónt helyettesítő ActivPen segítségével használható és akár körbe is adhatja a gyerekeknek, hogy ők is részt vegyenek a folyamatban. Nem telik bele sok idő és az egész osztály haladni fog, méghozzá a kívánt irányban.
  • ActivWand

    activwand Kis termetű diákoknak nehézséget okoz elérni a táblát? Csak egy pillanat. Az ActivWand varázspálca egyetlen intésével előidézhetünk elő egy kis varázslatot az osztályteremben.

    Ugyanúgy működik mint az ActivPen, de háromszor olyan hosszú, hogy bármilyen termetű tanuló vagy tanár kényelmesen tudja használni az ActivBoard táblát. Kényelmes a fogása, kattintani is lehet vele és a tanulás varázsát hozza érintés közelbe.



    Számomra egyértelműen a legelső két eszköz tűnt a legizgalmasabbnak, azok keltették fel leginkább az érdeklődésemet, ami jelen helyzetben annyit jelent, hogy szívesen megnézném egyszer használat közben is ezeket az eszközöket. Az utolsó viszont egy kissé haszontalannak tűnt számomra. Értem, hogy mire jó, de úgy gondolom, hogy ez már csak ilyen plusz extra, hogyha szeretne az ember fölös 20-30 ezer forintot elkölteni valamire, de amint tudjuk a magyar közoktatás nem éppen erről híres. Éppen ezért én ezt az eszközt kicsit ilyen luxuscikknek tekintem.
    Említettem korábban, hogy engem ezeknek az eszközöknek az árai is érdekelnek, és ezen a honlapon erről is találtam egy igen részletes táblázatot, ami sok új információval szolgált számomra. Túl az első traumán, konstatálnom kellett, hogy ezek az eszközök többnyire bizony igen-igen drágák. Csak hogy néhány példát hozzak, egy Acti View ára például 140 000 és 300 000 Ft között van, attól függően, hogy mennyi mindent tud. Egy Activ Table pedig több, mint 2,5 millió Ft-ba kerül. De például egy alsó kategóriás interaktív tábla is több, mint 300 000 Ft, a legprofibb táblák árai pedig elérhetik akár a 800 000 Ft-ot is. Szerintem ezek a számok nagyon valóságtól elrugaszkodottak. Úgy vélem, hogy még az alapítványi intézmények számára is igen magas árak ezek (bár nincsenek információim arról, hogy egy-egy ilyen intézmény milyen költségvetéssel dolgozik).
    Ha valakit még részletesebben érdekelnének az eszközök árai, akkor íme a link, ahonnan elérhetitek az erre vonatkozó pdf file-t: http://www.promethean.hu/PDF/MOE_Promethean_arlista.pdf


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése